Ez a saláta kiváló egy könnyű vacsorához vagy egy különleges ebédhez. Csak tálalás előtt állítsuk össze, vagy előkészíthető egy nappal előtte is, úgy, hogy tálaláskor adjuk hozzá a vinaigrette-t.
Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat. Egy kilogramm lazacot sózzunk és borsózzunk be, majd helyezzük a forró serpenyőbe és 4-4- percig süssük mindkét olajon. Tegyük a lazacot egy tálra és hagyjuk kihűlni. A burgonyát (1 kg) héjastól főzzük addig sós vízben, amíg megpuhul (kb. 15 perc). Szűrjük le róla a vizet és amikor kihűlt, hámozzuk meg és szeleteljük fel. ¾ kilogramm spárgát szabadítsuk meg vastag torzsájától és vágjuk fel 2 centis darabokra. Forrázzuk le és hagyjuk benne a forró vízben, amíg teljesen megpuhul. A kihűlt lazacot is daraboljuk fel és helyezzük a darabokat a burgonya és a spárga mellé.
Készítsük el a vinaigrette mártást: 4 napon szárított paradicsomot tegyünk egy hőálló tálba, öntsünk rá forró vizet és hagyjuk 5 percig állni. Szűrjük le és vágjuk őket négy darabba. Egy kis tálban keverjünk össze negyed csésze extra szűz olívaolajat, 3 evőkanál citromlevet, a paradicsomokat, 1 evőkanál szárított petrezselymet, 1 evőkanál kaport, 1 teáskanál narancslevet, kevés fokhagymaport és sóval, borssal ízesítsük. Egy nagy tálba dobáljunk salátaleveleket és öntsünk rá keveset a vinaigrette-ből. A maradékot öntsük rá a krumplira, a sárgára és a lazacra, majd azokat szépen rendezzük el a salátán. Végül szórjuk meg az egészet zöldhagymával.
Hozzávalók (2 személyre)
2 szelet lazacfilé (kb 18 dekásak)
a páchoz: olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, fél citrom leve, só, bors
fél fej jégsaláta
150 gramm mozzarella
3 fej csemegehagyma
só, bors, olívaolaj
a mártogatóshoz: tejföl, fél citrom leve, fokhagymapor, só, bors
Elkészítése
A halat bepácolom az olajos, citromos, fokhagymás, petrezselymes lébe 1-1,5 órára. A salátát apróra tépkedem és ízlésesen elhelyezem egy tányéron. A hagymát apróra szeletelem, kézzel szétszedem és a salátára halmozom. A mozzarellából apró darabokat tépkedek és azt is elrendezem a tányéron. Sózom, borsozom, kevés citromlevet csepegtetek rá és meglocsolom olajjal.
Elkészítem a mártogatóst: 1 pohár tejfölt fellazítok egy fél citrom levével és fűszerekkel ízesítem. A lazacot grillserpenyőben jól átsütöm és a salátatál tetejére tálalom.
Magas természetes tokoferol- tartalmának és a (kámformentes) rozmaring-kivonatnak köszönhetően rendkívül stabil, ezért biztonsággal alkalmazható nagy dózisú EPA és DHA bevitel megvalósítására is.
A lazacolajból származó omega-3 zsírok fogyasztása számos különféle egészségügyi előnnyel jár, ideértve a gyulladáscsökkentést, a súlykontroll elősegítését, valamint a szív és az agy egészségének támogatását.